Kerti tó, kerti patak, kerti utak, terméskő burkolás

Kerti tó - az életenergia forrása


Kerti tó - az életenergia forrásaEgy kerti tó közelsége elősegíti az Ön pihenését, az elszakadást a mindennapoktól. Rohanó világunkban Önnek is egyre kevesebb ideje van – egy kerti tó környezetében azonban az idő lelassul, sőt megáll, Ön pedig feltöltődik, mert az energiát most nem adja, hanem kapja. Képzelje el, ahogy gyermekei egy kerti tó partján nem csak egy akvárium vagy terrárium minimális területén gyönyörködhetnek az állatok mindennapjaiban, de természetes közegükben is megfigyelhetik azokat. Egy kerti tó partján eltöltött néhány perc, egy ott folytatott beszélgetés a barátokkal többet ér bármilyen, ma annyira divatos wellness szolgáltatásnál. A kerti tó látványa is energiával tölti fel Önt.

A kerti tó – a kert meghatározó, központi eleme

Egy kerti tó sima felszínével kiemeli kertjének dombjait, a part hullámait, tágabbá varázsolja környezetét. Ha szereti a természetet és a lakóit, akkor kerti tóval otthont biztosíthat halaknak, szitakötőknek, kisebb bogaraknak, békáknak, arra szárnyaló madaraknak, akik örömmel fogják lehűteni testüket, és szárnyaikkal csapkodnak a vízben, néha magasban szárnyaló vadkacsák figyelnek fel a kerti tóra és landolnak egy kis pancsokolás erejéig. A vízinövények felidézhetik gyermekkora emlékeit, virágaikkal, levélformáikkal változatos képet adnak környezetének. Japánkertben a víz jelenléte a legalapvetőbb, e nélkül nem is beszélhetünk japán kertről, még a száraz zen kertekben is a kavics, a víz jelképeként szolgál.

Kerti tó - az életenergia forrása

A kerti tó vízminősége

A víz energiát ad Önnek. Persze ez csak abban az esetben igaz, ha a tó vize áttetsző, a fenékre pottyant bármilyen tárgyat a partról szemrevételezhet. Ezt a vízminőséget mi garantálni tudjuk. Elérhető, hogy a háza udvarán álló kerti tó vize mindig kristálytiszta legyen szűrés nélkül is. Ehhez olyan ásványok szükségesek, melyekről leoldódott szemcsék elősegítik a megfelelő baktériumflóra és más mikroorganizmusok kialakulását, és vannak ásványok, amelyek kifejezettem megkötik, illetve felületük mikroorganizmusok megtelepedésére szolgál. Valamint a víz nem csupán H2O, ahogy azt a kémia órán tanultuk, hanem rendelkezik belső információkkal, amiről a lefagyasztott hatszögletű vízkristályok árulkodnak. Ha a közeg természetes, a víz ezt tudni fogja és jól érzi magát, olyan lesz mint amilyen szeretne is lenni, tiszta, élettel teli, ha ez nem így történik a belső kristályos szerkezet felborul és ezt jelzi. (Akit ez a téma jobban érdekel, javaslom Masuru Emoto, A víz rejtett bölcsessége című könyv elolvasását). Egy rosszul megtervezett kerti tó sok gondot jelent: rendszeresen tisztítania kell a szivacsos vízszűrőt, ahelyett hogy egy kényelmes hintaágyban üldögélhetne. Persze a vízforgatást a kerti tó meghálálja, e nélkül bele sem szabad vágni. A szivattyúval keringetett víz mindig friss oxigénnen szolgál a tó lakóinak.

Kerti tó - az életenergia forrása

A kerti tó mérete és alakja

A kerti tó formájának bármilyen lehet – ennek csupán a fantáziánk szab határt, ugyanis a mai technológiának köszönhetően kiváló minőségű gumi fóliával béleljük ki a tómedreket. A kerti tó mérete is teljesen az Ön igényeihez igazodik. Tehát nem méretfüggő, akár a legkisebb helyen is ki lehet alakítani kisebb tavacskát, azonban a méretezésnél azt érdemes figyelembe venni, hogy igazodjon a kert és ház arányaihoz. A tómeder legmélyebb pontja rendszerint 120 centiméter környékén mozog, ez nem a halak átteleléséhez szükséges, hanem így tudjuk növelni a vízmennyiséget és egyes vízinövény fajok gyökérzete is ebben a mély zónában foglal helyet.

A kerti tó tervezése és kivitelezése

Kerti tó készítéséhez legalkalmasabb időpont tavasztól-őszig, a 10 Celsius fok feletti hőmérsékleten. Ekkor a növények ültetéséhez a körülmények megfelelőek, és nem elhanyagolandó az is, hogy mi építők is vízben állunk olykor. Az éles kövek használata kifejezetten előnytelen, mert a vízpartot mindig gömbölyű kövek határolják. A növény-vízmennyiség aránya éppúgy fontos, ugyanis a növények is oxigént termelnek, és ezáltal tisztítják a vizet, például a hínár az ilyen legismertebb, fő oxigéntermelő vízinövény.
Csak a jól megtervezett és megépített tó fog Önnek boldogságot adni, mert ha abban szakmai, esztétikai hiányosságok adódnak, „annak a vizét Ön issza meg”.

Bízom benne, hogy Önt is elragadja ennek a kerti csodának az öröme, és hamarosan már a kerti tó partján üldögélhet, vagy hűtheti le a lábát, békében, nyugalomban, szemlélve a halakat, tündérrózsákat.