Kerti tó, kerti patak, kerti utak, terméskő burkolás

Tereprendezés - a kertépítés alapja

Tereprendezés - a kertépítés alapjaTereprendezés - a kertépítés alapja

A tereprendezés a kert csontváza, melyre a későbbiekben kerülnek a kert további dekorációs elemei. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mielőtt belekezdünk a munkába, alaposan átbeszéljük Önnel a rendelkezésre álló lehetőségeket. A tereprendezés mindig terepszemlével kezdődik. Ennek során Önnel együtt kényelmesen körbejárjuk az egész kertjét, átbeszéljük családjának szokásait, és igényeit. 

Tereprendezés előtt

A tereprendezés előtt el kell dönteni, hogy az Ön kertjében lévő cserjék, fák, évelő lágyszárú növények, és egyéb építmények mennyire használhatók fel a kertépítés során. Kulcsfontosságú a meglévő szintkülönbségek felmérése. A talaj minősége döntő fontosságú fák ültetése szempontjából, de kevésbé lényeges kisebb cserjék esetében, amelyek kisebb kiterjedésű gyökérzetének a talaj könnyen feljavítható. 

Tereprendezés - a kertépítés alapja

A tereprendezés első lépése - a kert kitisztítása

A tereprendezés első lépése a növényanyag kitisztítása és a fel nem használható építmények elbontása, ami után tisztább képet kapunk a területről. Érdemes ekkor, a munka közben kialakult ötleteket újra átgondolni, módosítani.

A tereprendezés második lépése - gépi földmunka

A tereprendezés második fokozata a gépi tereprendezés, amely átgondolt terv alapján kezdődik meg. Hazánkban az átlagos kertméret 600 nm2, amelynek rendezésére a lánctalpas markoló a legmegfelelőbb, amely könnyen mozog a meredek rézsűkön, megkönnyíti a durva, kavicsos altalaj mozgatását, és előkészítő munkát végez a homlokrakodó, közismert nevén bobcat számára. A bobcat anyaghordozó, markolni nem tud, csupán felemelni és letenni, A-ból B-be hordani. Meredek rézsűben nehezen mozog. A leghatékonyabb tereprendező gép a JCB, ami jóval nagyobb mint két előbbi társa és mindkettejük munkáját tudja biztosítani. Markol, emel, hord, tesz-vesz. Mivel a gép nagyobb méretű jelentősebb sulyok mozgatására is alkalmas, maximum 2 tonnáig, azonban mozgékonysága nehézkesebb. Tereprendezés során ezekkel a gépekkel alakítjuk ki a rézsűket, a vízszintes placcokat, általuk kerülnek a helyükre az 1-2 tonnás sziklák, a hatalmas földlabdás fák, és a komoly mennyiségű termőföld.

Tereprendezés - a kertépítés alapja

A tereprendezés harmadik fokozata - kézi földmunka

Amikor a lehetőségekhez mérten szétterítve vagy kupacokban a termőföld is a helyére került, a tereprendezés kézi megmunkálású fázisába kerültünk. Ezt hívjuk finom tereprendezésnek. A gépek dízel motorjának csattogó hangja már nem ébreszti fel a szomszédokat. Egy szebb és látványos szakaszba járunk, itt már csak finomítunk, de ez még korántsem a végleges talajmunka.

Mikor a tereprendezéssel végeztünk, kezdődhet meg a kertépítés, a kerti utak kialakítása, a kerti tó építése, a fák és növények ültetése, füvesítés, stb. Az Ön szeme előtt folyamatosan kirajzolódik az az összhang, az a szépség, amit kertje nap mint nap nyújt az Ön számára, mikor hazaérkezik, kilép otthonából, vagy csak egyszerűen kinéz az ablakon.