Kerti tó, kerti patak, kerti utak, terméskő burkolás

Sziklakert - az élő növény és a holt szikla kontrasztja

Sziklakert - az élő növény és a holt szikla kontrasztjaA növények burjánzó zöldje mellett az állandóság szimbólumát jelentik a sziklák. Az élő növény, és a szikla kontrasztja, ellentéte adja az alapját a sziklakertnek, amelyre aztán gondosan átgondolt elvek alapján építjük fel az Ön kertjének meghatározó ékességét.

A sziklakert ásványai

A sziklakert ásványait keletkezésük szerint osztályozzuk. Ezek szerint vannak vulkáni kőzetek, a gránit, a bazalt, az andezit, melyek kemények és fagyállók.

A vulkáni tufák a vulkáni kitörésnél a magmából, hamuból keletkezett porózus kőzetek. Az üledékes kőzetek tengeri és édesvízi eredetűek, homokszemcsések, mészkő lerakódásokból állnak. A sziklakert ásványai az állandóság, a biztonság jelképe. A vulkáni eredetű, sötétebb tónusú kemény kövek teremtik meg leginkább az Ön kertjében a biztonság, az állandóság érzését. Ha viszont a mulandóságra szeretné emlékeztetni Önmagát és látogatóit, akkor a puhább, világos, üledékes kőzetek alkalmazása a megfelelőbb.

A sziklakert köveinek kiválasztása

A köveknek lelke van, ezért a sziklakert által Önnek nyújtott esztétikai élményben is fontos szerepet játszik a forma kiválasztása. Nem minden kő elég különleges ahhoz, hogy képzeleti síkon jelentést kaphasson. A sziklakert semmi esetben sem lehet egy összehordott föld és kőkupac! A kövek méretének igazodnia kell az Ön kertjének, az Ön házának arányaihoz, ezért
nem ajánlatos olyan kisméretű köveket alkalmazni, melyek felbillenthetik az otthona egyensúlyát.

sziklakert-001

A sziklakert típusai

A sziklakerteknek két alapvető típusa van:
1. mértani sziklakert
2. tájképi sziklakert

A mértani sziklakert

A mértani sziklakerteket geometrikus formarendszerben alakítjuk ki, melynek a szabályosság a legfontosabb jellemzője.

A tájképi sziklakert

A tájképi sziklakertek kialakításakor a kövek és a növények természetes előfordulását igyekeznek visszaadni. A sziklák elhelyezésétől függően a tájképi sziklakerteknek két típusa van:
a, A sziklakibúvásos sziklakert a hegyoldal képét jeleníti meg, míg
b, a szórványköves tájképi sziklakert az elsimuló hegyláb képét szimbolizálja.

A sziklakertek kialakításának egyik fontos szabálya, hogy egy-egy sziklakert csak egyféle kőzetből épüljön fel. A kialakításkor ügyelünk arra, hogy a sziklák domináljanak, de ugyanakkor a növények színben és formában is harmonizáljanak az ásványokkal. Elrendezéskor érvényre juttatjuk a hegyet formáló kövek szerkezetét és méretét, valamint a rajzolatukból adódó erővonalakat. Az Ön kertjének grafikus képét, egyensúlyát és ritmusát a tömegek játéka adja meg. Ritka az olyan nagyméretű kő, amely egymaga hegyet mintázhatna, ezért a hosszúkás, álló köveket majdnem mindig alacsonyabbak kísérik. Ezek a kiegészítő kövek hangsúlyozzák a fő darabot, és úgy emelik ki annak értékeit, hogy nem kerülnek szembe azzal. Ha az Ön kertjének alapterülete nem teszi lehetővé „hegy” felállítását, ott azt megfelelően nagy és érdekes kövek magukban vagy kis csoportokban is megjeleníthetik. Ilyen esetekben a forma és helyzet szerint kiegyensúlyozott három-öt vagy hét darabból álló kompozíciókat lehet megvalósítani. A sziklakert a legalkalmasabb meredek oldalak természetes megfogására, valamint a sík területek izgalmasabbá tételére, de nagyon fontos amit korábban már említettem:

A sziklakert semmi esetben sem lehet egy összehordott föld és kőkupac!