Kerti tó, kerti patak, kerti utak, terméskő burkolás

Japánkert építés referencia: kert Leányfalun

japankert-epites-097Ha ezt meglátná egy japán kertépítő mester, lehet hogy a haját tépné, de az annál valószínűbb hogy rezzenéstelen arccal, egy hangot sem engedve ki minősítené a látottakat. Mindenesetre japános kertet építeni öröm, és izgalom.

Tájba illő, hegyvidéket imitáló zárt kert, ugyanis panorámás háttér nincs, a magas ősfák nem is engedik figyelmünket messzire kalandozni.

A terület kitisztítása nélkülözhetetlen kiindulási alap, a meglévő növényzet ekkor lehetőséget biztosít az alakfák kialakítására, mindezek mellett a nagy fák tisztító metszése nélkül japán kert építésébe nem is kezdhetnénk. A szintekkel nagy játék nem történik, ahogy a domboldal megformálta rézsűit, úgy kerülnek felhasználásra. A tér szinte egybeolvad, kevés a zeg-zug, azonban bizonyos nézőpontokból nem engedi láttatni a tér egészét.

A kerti utak alkotják a kert szerkezetét, felépítését.  Egy domboldalon az ember inkább ’kirándul’, lassan elmélkedve sétál, a kőlapokon kényelmesen jut el a kert bármely pontjába alternatív útvonalakon. Az ösvény 50-70 kg-os kövekből épül, így az, különös alapozást súlyánál fogva nem igényel. A japán ember a kertjében ösvényen és nem járdán közlekedik. Ez nagyon fontos különbség az európai és keleti kertkultúra között. A japán a természetet megfigyeli, és építéskor utánozza, merít belőle, míg az európai a természet feletti hatalmát igazolva épít geometrikus kertet. Érdekes ugye?

A kerti tóban a bölcsesség szimbólumaként egy Teknős-sziget foglal helyet, oda egy fa híd vezet, valamint rajta egy Pinus parviflora várja alakításait. A telek bejáratától a ház bejáratáig az út aprólékos kidolgozással készült, a kisméretű sötét tónusú és a nagy fehér mészkőlapok ellentéte jelenik meg benne.  Ez az út nem esik egy vonalba a ház bejáratával, hiszen a beérkezőn megtisztulás kell hogy végbemenjen ahhoz, hogy áthangolódhasson a tulajdonos szelleméhez.

A kert központi eleme a víz, amely ’száraz patak’, vízesés és tó formájában egyszerre jelenik meg. A kert mindezek köré épül. A tavak együttes vízfelülete 40 m2, elég pici, de dinamozmusát a vízesések fokozzák, és a víz minőségét is kordában tartják.

A kertet mind a keleti és nyugati oldalról bambusz sövény határolja, és az udvar legtávolabbi csücskében egy japán teaház készült íves tetővel, amely előtt egy kézmosó is el lett helyezve, így a teaházba érkező lehajolva a vízhez, kezét mossa és kanállal száját öblítve készülhet fel a teaceremóniára.

View the embedded image gallery online at:
http://japankertepites.hu/japankert-referencia-1#sigProIdbc806233cf