Kerti tó, kerti patak, kerti utak, terméskő burkolás

Kerti patak - a kerti tó tökéletes kiegészítője

Kerti patak - a kerti tó tökéletes kiegészítőjeKerti patak - megnyugtató csobogás az Ön kertjében

Képzelje el, hogy milyen érzés egy nyári reggelen a kertjében csordogáló kerti patak hangjára ébredni! Nincs kellemesebb és megnyugtatóbb hang a lassan csordogáló víz hangjánál. Ahogy lassan halad a lejtőn és ütközik bele a patakmeder köveibe, úgy muzsikál. Ha pedig megáll a saját kertjében csordogáló patak partján, szeme elkalandozik a köveken bukdácsoló víz látványán, és megérez valamit abból a végtelen folyamatból, ahogy életünkben minden valahonnan valahová halad.

Kerti patak – de hogyan működik?

A kerti patak akárcsak a kerti tó, fóliával bélelt meder. A tóban lévő szivattyú egy föld alatt meghúzódó csőben a forráshoz vezeti a vizet, ahol kibukik és teszi meg első útját a felszínen.

Kerti patak szinte mindig egy kerti tó kiegészítő eleme, tehát a patak tó nélkül illúzióromboló hatású, hacsak, egy ügyes trükk alkalmazásával a patak végcélja egy rejtett kertrész, amit megközelíteni nem lehet, tehát így már keltheti azt a hatást, hogy a területen csupán egy patak kanyarog. Ebben az esetben mindenképp szükség van egy tartályra, hogy a körforgás biztosítva legyen.

Elég meredek a kertem egy kerti patak elkészítéséhez?

Ha az Ön kertje tökéletesen síknak tűnik, ott is kialakítható kerti patak, ugyanis 1%-os lejtést bárhol biztosítani tudunk, és ezzel a csekély lejtéssel lesz a leglassabb a folyam. A kerti patak legfontosabb fizikai paraméterei, a vízhozam, a szélesség, a hosszúság, a meredekség és a vonalvezetés. Ezeket az elemeket szükséges a lehető legalaposabban az Ön telkének tulajdonságaihoz, a házához és növényeihez hozzárendelni. Természeténél fogva egyenes patak nem létezik, ugyanis víz minden ellenálló anyaggal való találkozásakor irányt változtat, ekkor haladási energiájából ugyan veszít, de mivel hatás nincs ellenhatás nélkül, egy szép hanggal ajándékozza meg látogatóját.

Kerti patak - a kerti tó tökéletes kiegészítője

A patak leginkább egy kígyóhoz hasonlít, a mozgása is hasonló, a farokból indul (forrás) és a fejnél (vízesésnél) végződik, de mindez körforgásban. A legnagyobb hatást görgeteg kövek használatával tudjuk elérni, éles kövek felhasználása mondhatni tilos, ugyanis több mint egy emberéletet kellene várnunk mire azok gömbölyűvé formálódnak.
Amint a kis kerti patakunk kígyózik ott a lehetőség a változatos növényvilág felhasználására. Páfrányok levelei lóghatnak a vízbe, bambuszok és más fűfélék ágaskodhatnak a víz őrzőjeként, apró virágok bújhatnak meg a parti kövek között, izgalmas átkelési formák, hidak, kőlapok, fa áthidalók gazdagíthatják a látványt.

Kerti patak – mit kell tennem vele télen?

Amikor a tél beköszönt, Önnek semmi más teendője nincs, csupán a szivattyút szükséges hogy kikapcsolja. Ennyi a téliesítés, ugyanis a csőből a víz visszafolyik a tóba, illetve a tartályba és nincs mi elfagyjon, azonban a tó vízfelszíne ugyan megfagy, de ez semmilyen más komponens számára sem probléma. Nem szükséges a szivattyút kivenni, nem kell a vizet leengedni.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődését, és szeretne egy természetközeli élménysorozatot a kertjében, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.

Kerti patak - a kerti tó tökéletes kiegészítője